TRAVEL | ARGENTINIË | BUENOS AIRES

door Manon NL
0 comment
TRAVEL | ARGENTINIË | BUENOS AIRES

Buenos Aires – De stad van tegenstellingen. Na een bijna 15 uur durende vlucht hebben we 3 dagen de tijd om de stad in te duiken. Ik neem je mee in mijn zwoel avontuur van 48 uur naar een wervelende, bruisende, passionele stad. De stad bestaat uit een mengelmoes van Italiaanse, Franse, Spaanse en Engelse culturen. Sinds de koloniale tijd was het een van de steden met nieuwe kansen. Ook wel de rijkste stad van Zuid-Amerika en dat zie je nog steeds terug in de koloniale architectuur van de stad, maar veel is helaas ook door de tijd en corruptie die het land in zijn greep houdt, verwaarloosd. De inwoners zoeken naarstig naar een eigen identiteit. De inflatie is zorgelijk en de grappen over de arrogante Argentijnen zijn niet uit de lucht: Hoe word je rijk? Koop een Argentijn en verkoop hem voor zijn waarde, die hij denkt te hebben. Ik vlieg mee naar deze wereldstad met de crew van KLM en neem je graag mee naar authentieke plekken.

De stad waar Maradonna werd geboren in het minder bedeelde gedeelte van de stad; La Boca. Waar de tango ontstond, waar Madonna, – Don’t cry for me Argentina- zong op het balkon van La Casa Rosada en Evita Perron werd vereerd, door de armen en werd verguist door de rijken. Opvallend in deze stad is dat niets is wat het lijkt. Het is februari, einde van de zomer, 26 graden. De zinderende warmte overvalt en slokt je op en ik geef me maar al te graag over. We lopen het hotel uit struinen over de boulevard van witte serene tegeltjes op weg naar het gewoel.

San Telmo

We landen op de zondag en duiken gelijk het bohémien stadsdeel in. Elke zondag is er markt in San Telmo. Dit deel van de stad met zijn Franse invloeden en straten van kinderkopjes, geur van sandelhout en salie, tango dansende paartjes op het plein is een waar welkom. De doorsnee Argentijn bestaat niet, is een mengelmoes van verschillende culturen, waardoor je je hier direct thuisvoelt. De markt biedt een overdaad aan sieraden, mate theekoppen, voor Argentijnse infusion tea. Ijsjes worden verkocht, zelfgeprinte ‘t shirts, en tussendoor kraampjes met antiek en-/ of kunst. Op het plein danst een oud echtpaar, dat bijna niet meer kan lopen, de tango. Ze houden elkaar overeind in een passievolle dans. We drinken een Argentijnse Malbec, op het dansende echtpaar, in een nostalgische bar. De obers lopen in smoking en werken er vaak al hun hele leven. Hier is het nog een respectabel ambacht. Deze barren maken helaas snel plaats voor de Amerikaanse franchise. Tegenover de bar prijkt schrijnend het logo van Starbucks.

La Cabrera Parrilla (Steakhouse) – Palermo

Steak is synoniem aan Argentinie. Argentijnen zijn de tweede veelgebruikers van biefstuk in de wereld. Als vegetariër had ik beloofd mijn gewoonte van vijfendertig jaar te doorbreken. In gezelschap van drie ervaren carnivoren stappen we het ruige, overvolle, rustieke restaurant in. Het restaurant staat in de hippe uitgaanswijk Palermo en is een van de beste Parrillas van de stad. De porties mals, gerookt, lomo en andere vele termen om vlees te bereiden, volgens de menukaart waren groot, ofwel in grammen en halve kilo’s. De 3 carnivoren zijn in het paradijs beland en ik geniet mee en krijg knipoogjes bij de stoere mannenpraat. Met de traditionele ondersteuning van een Argentijnse Malbec en een fijn gezelschap smelt het vlees bijna op mijn tong en voel ik mij een newbe vleeseter.

http://lacabrera.com.ar/

Florería Atlantico 

Die avond verschuilen we ons in de decadente, underground cocktailbar die ruikt naar bloemen. De bar is tevens genomineerd als een van de vijftig beste barren van de wereld. Deze ligt om de hoek van het hotel in Recoleta. In een bloemenwinkel, open vanaf 10:00AM loop je door de deur van de koelcel naar beneden en kom je in een kelder waar de muren met beschilderde zeemonsters op je af komen. De obers serveren brandende cocktails, de kruiden ter versiering staan rijkelijk te geuren op de bar. Het cocktailmenu is geïnspireerd  op de migranten populatie die aankwamen in de havens; Italia, Espana, Francia, Inglaterra en Polonia. De sfeer is broeierig, saamhorig, loom. De ruige, romantiek van de stad heeft me te pakken.

http://floreriaatlantico.com.ar

Op de fiets in Buenos Aires

De naam Sander Weeda krult menigeen lippen. Die maandag neemt Sander ons mee op fietstocht en brengt de stad tot leven. Hij laat je een local voelen temidden van de toeristische plekken en is een orakel van geschiedenis en nieuws. Jammer dat wij dat niet meekrijgen in het westen! Er gebeurt hier zoveel waar wij nauwelijks weet van hebben.

Sander is als student sociale geografie acht jaar geleden afgereisd naar Peru voor een afstudeerproject en is daarna door Zuid-Amerika gaan reizen en beland in Buenos Aires.  Hij verdient nu geld als gids en werkt als vrijwilliger in de Favela’s, de sloppenwijken, waar hij kinderen bijles geeft en hoop, op een betere toekomst. Onlangs is hij te zien geweest op NPO in het programma aardappeleters, waarin hij vertelt over zijn ervaringen in de sloppenwijken. Uniek zijn zijn fietstochten door de Argentijnse hoofdstad.

Het begin is het centraal gelegen Plaza San Martin, waar het standbeeld van onafhankelijkheidsstrijder San Martin staat. Vanaf daar  leidt de route ongeveer in drieenhalf uur naar Puerto Madero, de chique havenbuurt van de  stad. Het ghetto, La Boca, het pittoreske San Telmo  en het beroemde Plaza de Mayo. Tussendoor stopt Sander op verschillende plekken om je mee te nemen in de wereld van de Argentijnen. Er is de afgelopen vier jaar in Buenos Aires zo’n 100 KM fietspad aangelegd, maar dat het fietspad voor fietsers is bedoeld , dringt tot veel Argentijnen nog niet door.  Naast toeristenfietstochten, zijn er ook karakteristieke cafétours, gaucho tours, street-art tours en tangolessen. Reden om terug te keren.

The Shelter Coffee

Gelegen in de prachtige Arroyo straat in de Recoleta buurt, ligt The Shelter koffiebar, een verborgen pareltje. Na een wandeling langs de bijzondere begraafplaats La Recoleta, waar onder andere Evita Perron ligt begraven, laden we op met koffie voor de terugreis. Het smalle koffiebarretje ligt in een oase van rust in de hectische stad. De donkere koppen koffie worden tussen het chique elite publiek  geserveerd door uiterst vriendelijke bediening. Zelfs thuis op facebook wordt er gereageerd op de foto’s alsof je een verloren vriend bent. Hartverwarmend. 

www.instagram.com/thesheltercoffee

Drie dagen Buenos Aires was een fijn voorproefje. Het snakt naar meer. Het is er prachtig, fascinerend, zinnenstrelend. Ver weg maar toch dichtbij en herkenbaar vanwege de Europese invloeden en een fijne mix van culturen. Niets is wat het lijkt en is een uitdaging die ik iedereen toewens. Fijne reis!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You may also like

Wij houden van cookies, we gaan ervan uit dat jij daar ook van houdt. Mocht dat niet zo zijn, dan kan je altijd opt-outen Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: